Chciałbym Wam pokazać część mojej relacji z budowy ORP Piorun. Nie wbijałem wcześniej na Kogę ze swoją relacją (choć podglądałem Wasze relacje), dopóki nie zmieniła się z czysto kartonowej na mieszaną. Początki relacji jeśli będziecie zainteresowani możecie zobaczyć choćby na Konradusie.
Postanowiłem połączyć moje umiejętności nabyte przez lata w modelowaniu 3D, zamiłowanie do modeli okrętów oraz moją najświeższą pasję druku 3D. Jak widzicie wyszło z tego kilka detali na kadłubie oraz największy do tej pory mój projekt w modelarstwie i druku 3D (oprócz moich figurek, których kilka popełniłem), czyli wyrzutnię torped. Sam wszystko modeluję w Modo i drukuję na Sonic Mini 4K. Jeśli technologia, której używam kogoś zainteresuje to oczywiście służę pomocą i poradami bo jest to bardzo satysfakcjonująca zabawa.
Co do samego modelu...
Udało mi się "zamknąć" rufę i dziób brakuje już tylko relingu dookoła. Zacząłem walkę z uzbrojeniem, jak widać wyrzutnia torped się pojawiła a obecnie pracuję nad działem przeciwlotniczym 102mm.
Wszystkie modele 3D opracowałem na podstawie świetnych planów modelarskich ORP "Piorun" autorstwa Pana Jana Schmidt'a (nie wiem czy powinienem odmieniać nazwisko, jeśli nie to z góry przepraszam) z Modelarstwa Okrętowego oraz dostępnych zdjęć "Pioruna" z netu.

Obecnie pracuję nad 102 przeciwlotniczą.