BUSL 49 ft - kuter hydrograficzny US Coast Guard

Relacje z budowy tych jednostek
Awatar użytkownika
mjg

BUSL 49 ft - kuter hydrograficzny US Coast Guard

Post autor: mjg »

Witam!
Skoro wszyscy się chwalą to ja też spróbuję.
Właśnie rozpocząłem budowę kutra hydrograficznego (jak w tytule). Model będzie w skali 1:72 i w całości z plastyku. Będzie to mój sprawdzian tego materiału do budowy modeli i jeśli się sprawdzi to planuję budowę tegoż samego modelu w skali 1:25. Nie to, że nie miałem do czynienia z plastykiem przy budowie modeli, ale nigdy jeszcze nie budowałem od podstaw, dlatego będę wdzięczny wszystkim bardziej oblatanych w tej materii za porady i krytykę. Plany tej jednostki były w Modelarzu, ale kilka informacji o samej jednostce nie zaszkodzi zamieścić.
Prace projektowe kutra hydrograficznego 49` BUSL rozpoczęto w 1985r. w Boat Engineering Branch USCG Engineering Logistics w celu zastąpienia kutrów: 45 stopowego Buoy Boats i 46 stopowego Stern Loading Buoy Boat, których resurs zbliżał się do końca.
W celu sprawdzenia wymagań eksploatacyjnych zamówiono dwie jednostki przedprodukcyjne, które złożono w Maritime Contractors Inc. of Bellington w Waszyngtonie (CG 49401 i CG 49402). Po zmianach wynikłych z prób zlecono budowę 34 jednostek dla Coast Guard Yard w Baltimore. Po pięć jednostek zostało ujętych w planach finansowych na rok 1996 i 1997. Pozostałe jednostki zaplanowano (po 8 sztuk rocznie) na lata 1999-2000. Ostatecznie zbudowano 28 jednostek dla Straży Granicznej Stanów Zjednoczonych oraz co najmniej 1 jednostkę dla NOAA.
Model nie będzie pływał więc i technologia prosta (rodem z kartonówki) czyli pełen szkielet i wręgi z gr. 1 mm a poszycie 0,7 mm. Złożenie i sklejenie nie stanowiło większego problemu. Burty wykonałem najpierw z kartonu – szablon, a po przymiarkach i odrysowaniu na plastyk zacząłem oklejanie od rufy.
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Mirosław J. Golik
Awatar użytkownika
jeskom

Re: BUSL 49 ft - kuter hydrograficzny US Coast Guard

Post autor: jeskom »

heloł kolego...a w przywitalni kiedy założysz szanownie posta, przedstawisz się i powiesz coś o sobie?...szukałem w twoich wystawionych postach ale nie doszukałem się takiego przywitania, co oznacza że łamiesz regulamin foruma...

lepiej szybko leć do przywitalni bo jak inni się domyślą coś uczynił (zakładasz relacje bez przywitania) to dostanie ci się ostro.
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Jeskom z gruszki sie urwałeś?!!!!
:lol:

Witaj bardzo fajna jednostka szkoda ze robisz w takiej skali bo były niezły model RC, życzę powodzenia przy budowie .
Pozdrawiam Ryszard
PiotrB

Post autor: PiotrB »

Bardzo miła jednostka do klasy F-2A dla juniora, a i sam miałem na nią chętkę. Będę kibicował i życzę powodzenia.
Pozdrawiam - PiotrB
Awatar użytkownika
mjg

Post autor: mjg »

Jak napisałem ten model to ma być tylko przymiarka do większego: w skali 1:25.
Jeżeli plastyk się sprawdzi (w moim wykonaniu) to będę budował większy - RC.
Pozdrawiam
Mirosław J. Golik
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Post autor: Kon_Bar »

Mirku,
bardzo fajna jednostka (choć zdjęć tej, której plany były w Modelarzu akurat nie znalazłem za wielu)
Kiedyś się do niej przymierzałem, ale zostawiłem na lepsze czasy, jak już będę miał kąt na modelarnię ;)
Zwróć uwagę na boje, których plany dołaczono do modelu. Zaraz po wydaniu planów poszperałem trochę w sieci i przynajmniej jedna z nich nie może być obsługiwana / przenoszona przez tę jednostkę (m.in. dlatego, że jej waga jest większa o jakieś 30%-40% od możliwości dźwigu pokładowego). To tak na wypadek, gdybyś planował "dopchnąć" pokład czymś większym :)
Życzę powodzenia w budowie :)
Awatar użytkownika
futaba
Kontakt:

Post autor: futaba »

jeskom pisze:heloł kolego...a w przywitalni kiedy założysz szanownie posta, przedstawisz się i powiesz coś o sobie?...szukałem w twoich wystawionych postach ale nie doszukałem się takiego przywitania, co oznacza że łamiesz regulamin foruma...

lepiej szybko leć do przywitalni bo jak inni się domyślą coś uczynił (zakładasz relacje bez przywitania) to dostanie ci się ostro.

Takich łamiących regulamin foruma jest więcej :) Przeprowadziłem małe śledztwo i wydaje mi się, że takie "gury" forumowe jak RomekS, Andrzej1 czy grzegorz75 też nigdy nie zawitali do przywitalni a postów mają już kilka setek a nawet tysięcy :mrgreen: Chyba, że te ich posty zniknęły przy jakiejś katastrofie informatycznej. Tak se tylko gdybam.
Pozdrawiam
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

"Postprzez RomekS » Śro Gru 29, 2004 1:53 pm
Witam serdecznie

Zamierzam zbudowac Wodnika z MM ale w skali 1:75 (1,5 razy wiekszego niz oryginal. Jest to model kartonowy ale chce go poszyc fronirem, oraz wykorzystac inne technologie niz karton.
Do tej pory zbudowalem Towariszcza (1:100). Model kartonowy.
Pierwszy raz bede robil zaglowiec inny niz z kartonu.
Mam nadzieje ze mi to wyjdzie.
Pozdrawiam forumowiczow :laugh::
Romeks
"

O przepraszam. To był mój pierwszy post na Forum i jak widać się przywitałem.
Wtedy nie było jeszcze przywitalni.
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

futaba pisze:
Takich łamiących regulamin foruma jest więcej :) Przeprowadziłem małe śledztwo i wydaje mi się, że takie "gury" forumowe jak RomekS, Andrzej1 czy grzegorz75 też nigdy nie zawitali do przywitalni a postów mają już kilka setek a nawet tysięcy :mrgreen: Chyba, że te ich posty zniknęły przy jakiejś katastrofie informatycznej. Tak se tylko gdybam.

Futaba , kiepski z ciebie jak widać śledczy ;)
Ja tu jestem od : viewtopic.php?f=526&t=559
A przywitalni jeszcze nie było , my którzy zaczynali tu działać ( pisać ) tak od samych siebie pisaliśmy kilka słów o sobie
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
futaba
Kontakt:

Post autor: futaba »

Mirku o Tobie nie pisałem :) Zresztą dość późno zawitałem na Kogę, choć uczestniczyłem w nieoficjalnym zlocie w Gdańsku w 2004 roku (Radek może potwierdzić) i widocznie przeoczyłem powstanie Przywitalni. Chciałem jedynie zaakcentować, że w/g mnie jeskom wyrwał się trochę jak Filip z konopii, co potowierdził poniekąd rychenko swoim postem :) Nie zaśmiecajmy już wątku Mirkowi.

A propo. Mirku, ładuj zdjęcie na Kogę to jest pewne, że nie zniknął za jakiś czas. A fotosiki czy inne imageshacki, nie dość, że obciążają przeglądarkę setkami reklam to fotki tam umieszczone często znikają w otchłaniach terabajtów. Mam ten sam problem na modelteamie, wiele wątków zostało ogołoconych ze zdjęć i teraz są g... warte.
Pozdrawiam
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
ODPOWIEDZ