Chciałbym przedstawić relację z budowy monitora rzecznego ORP Kraków.
Będzie to mój pierwszy model redukcyjny. Mam nadzieję że wybrałem z jednej strony model nieskomplikowany, a z drugiej dość atrakcyjny. I mam również nadzieję że ową łajbę kiedyś ukończę ;)
Model planuję zbudować w skali 1:50 na podstawie planów z Modelarza z roku 1994 autorstwa Przemysława Komendera.
Przygotowując się do budowy Krakowa natrafiłem na relację kartonowców
http://www.papermodels.pl/index.php?topic=5963.0
Jest tam kilka cennych uwag odnośnie budowy kadłuba a poza tym zawsze można co nieco podpatrzeć.
Nie chciałem zaczynać relacji od "położenia stępki", bałem się totalnej skuchy i niepowodzenia w budowie kadłuba, niemniej przy drugiej próbie Coś tam udało się odlać, przypomina To kształt kadłuba monitora no i trzyma wymiary!
Kadłub został wykonany na podstawie niejednej relacji z tutejszego forum tzn: szkielet, pianka, gips, lakier do parkietu, pasta do podłogi - odlew kopyta - odlew kadłuba. Dla osób chcących podjąć się budowy monitora zwracam szczególną uwagę na etap budowy kopyta. Wysokość dolnego pokładu przy skali 1:50 wynosi 16mm! Konstrukcja kopyta musi być solidna i przeciwdziałać złamaniu dolnego pokładu.
Kadłub wymaga szlifowania także zapewne za jakiś czas się odezwę jak zaczną się pojawiać kolejne elementy. A oto stan na dzisiaj: