Żaglowce Zdalnie Sterowane

Czyli forum RC.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek133

Żaglowce Zdalnie Sterowane

Post autor: Marek133 »

Tak, tak- sorry, zakładam własny wątek. Otóż buduje żaglowce zdalnie sterowane, których kilka fotek chciałem zaprezentować na forum. Więcej można zobaczyć na mojej stornie domowej www.stoczniamarka.pl. Zapraszam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Handszpak

Odp:Żaglowce Zdalnie Sterowane

Post autor: Handszpak »

Ile potrzeba kanałów zeby wysterować taki zaglowiec zakładam ze nie strzela z dział?

Ja kiedys bawiłem sie w zdalne sterowanko ale to były tylko Bwp i ciezarówki wiec starczały dwa kanały z radia domowej roboty. noi zrobiłem kiedyś Żabe sterowaną latarką na konkurs z fizyki:laugh:
ale był ubaw:) fajnie dziewczyny piszczały jak ta zaba je goniła
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

klikam na link www.stoczniamarka.pl ....i wyskakuje mi jakaś niebieska żabojadzka storna mejlowa .......
Czy szanowne koleżeństwo też coś takiego ma? czy możecie sie bez problemu dostać na stronke o żaglowych RC ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rczarnec

Post autor: rczarnec »

Ataman - link jest skopany, wpisz ręcznie albo wybierz ze swojego postu, działa.
Pozdrowienia
Robert Czarnecki
Awatar użytkownika
inicjator

Post autor: inicjator »

Witam,
Zaglowce zdalnie sterowane to chyba wyzsza szkola jazdy. Poniewaz buduje model Bounty mam sporo informacji i zdjec na ten temat. Chcialem pokazac zdjecie tejze jednostki w wersji RC (znalazlem je kiedys na rosyjskiej stronce). Szczeka opada.

Pozdrawiam

Obrazek
Obrazek
"Nie oceniaj ksiazki po okladce"
langustier

Post autor: langustier »

Witam
Szczerze mówiąc to mam trochę mieszane uczucia. Z jednej strony widać dużo 'roboty" i samozaparcia, a z drugiej trochę dziwaczna [ jak dla mnie ] hybryda - czyli żaglowiec - którego podstawowym napędem jest śruba [ nie mówię o zdjęciach z rosyjskiej strony, bo tam widać pracujące żagle]
Czyli napęd pomocniczy [ o ile taki istniał w oryginale] stał sie podstawowym a żagle dekoracją !
Według mnie nie o to chodzi - jeśli redukcja RC żaglowca - no to podstawowym napędem powinny być żagle. Wiem, że to nie jest najłatwiesze, ale da się zrobić i frajda jest niezła.
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Marek133

Wiesz, też się zastanawiałem nad tym czy nie wybudować tych żaglowców wyłącznie sterowanych żaglami, ale doszedłem do wniosku, że nie byłby to najszcześliwszy pomysł. Nie znaczy to, że żagle tam nie pracują. We fregacie, którą już kończę grot i marsel są sterowane serwem a cały grotmaszt ma wyciągarkę do żagli. Śruba jednak jest nadal napędem podstawowym.. i tak jej nie widać :) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Marek133

Steruję aparaturą 6 kanałową a działa strzelają i to całkiem widowiskowo. Odpalam je drutem oporowym z suszarki, napięciem 12 V. Armaty mogę odpalać niezależnie- starburta albo lewa burta, zależy po której stronie siedzi wędkarz :) Kilka fotek instalacji odpalającej armaty tu wrzucę niebawem.Pozdrawiam.
krzysszu

O:Odp:Żaglowce Zdalnie Sterowane

Post autor: krzysszu »

Już napisałem w innym temacie że jest możliwość by do zwykłego okrętu modelarskiego doczepić mały silnik od pojazdu rc i zainstalować go pod kołem steru, połączyć linką koło steru z osią silniczka i za pomocą pilota obracać oś silnika jednoczaśnie obracając koło steru i zmieniając kierunek, bez śrób. Poniższy ryzsunek przedstawia to o co mi chodzi, jest beznadziejny i mało szczegółowy ale mam nadzieję że wszystko wyjaśnia.
krzysszu@poczta.onet.pl
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

O:Odp:Żaglowce Zdalnie Sterowane

Post autor: JurekBin »

możliwość by do zwykłego okrętu modelarskiego

co masz na myśli?

mały silnik od pojazdu rc i zainstalować go pod kołem steru

?????

połączyć linką koło steru z osią silniczka i za pomocą pilota obracać oś silnika jednoczaśnie obracając koło steru i zmieniając kierunek, bez śrób.

???????????????????

:angry: :angry: :angry: :angry: :angry:
Czy możesz się wyrażać jaśniej?

Myślałem, że mama Ci ogranicza dostęp, ale widzę że o 22:55 mama chyba śpi :angry: :angry: :angry:

Proszę Cię, zacznij pisać z większym sensem i przemyślanie. Nawet moje żubry nie pomagają dojść do sedna sprawy!.

SKASOWAŁEM TWOJE OSTATNIE 2 POSTY.... szkoda miejsca na serverze!
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
ODPOWIEDZ