Karl und Marie 1:60 by Konrad

indywidualne relacje z budowy uczestników projektu Karl und Marie
Awatar użytkownika
Konrad86
Lokalizacja: {"name":"Cardenden","desc":"Cardenden,Fife,GB-FIF,Szkocja,GB-SCT,KY5 0BN,Wielka Brytania,gb","lat":"56.1461978","lng":"-

Re: Karl und Marie 1:60 by Konrad

Post autor: Konrad86 »

Witam ponownie !
ralfee3 pisze: 22 lis 2024, 08:50 Świetna robota, model wychodzi super.
Dzięki ralfee3 za słowa wsparcia, twoja relacja z budowy K&M jest bardzo pomocna :)

Powoli zabieram się za maszty wszystkie będą zrobione z drewna bukowego, pierwszy ogien padł na bukszpryt. Do olinowania uzyłem nici Guterman poyester niestety zauważyłem że reagują z klejem cyjanopranowym i efekt końcowy jest nie zadawalający, wczojaj zamówiłem nici bawełniane tej samej firmy mam nadzieje że będą lepsze.
A tak to wyszło:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dżonka [url] https://www.koga.net.pl/forum/530/47706.html?start=10[/url]
Karl und Marie
Awatar użytkownika
TomekA

Post autor: TomekA »

Nie uzywaj kleju CA do klejenia olinowania - po czasie miejsce sklejenia staje sie kruche i linka tam sie obrywa. Uzyj zamiast CA bialego kleju typu Elmer's Glue All, nieco rozrzedzonego woda - wysycha niewidocznie.
Sa modelarze ktorzy uzywaja do olinowania nici polyestrowych, inni uzywaja bawelny - zaleta nici polyestrowych jest to ze sa bez zmehacenia (wloskowatosci), lub z nieznacznym. Pod wplywem zmian wilgotnosci nie zmieniaja dlugosci (istotne w modelach duzych gabarytow). Wada - maja tendencje do samoistnego rozwijania sie po ich skreceniu w linke.
Muzea marynistyczne nie akceptuja modeli z olinowaniem polyestrowym.
Zaleta linek z nici bawelnianych jest to, ze nie rozkrecaja sie samoistnie (lub nieznacznie). Wloskowatosc mozna opalic przeciagajac szybko linke nad plomieniem od np. swieczki i potem przeciagnac linke przez grudke wosku pszczelego.
Wada - rozciagaja sie i kurcza pod wplywem warunkow atmosferycznych - wilgotnosci (wazne dla duzych modeli). Po wielu latach moga ulec degradacji.
Awatar użytkownika
Konrad86
Lokalizacja: {"name":"Cardenden","desc":"Cardenden,Fife,GB-FIF,Szkocja,GB-SCT,KY5 0BN,Wielka Brytania,gb","lat":"56.1461978","lng":"-

Post autor: Konrad86 »

Dziękuje Tomaszu za twoje cenne rady.

Knagi zrobione metodą Witka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dżonka [url] https://www.koga.net.pl/forum/530/47706.html?start=10[/url]
Karl und Marie
ODPOWIEDZ