ORTOGRAFIA

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
Awatar użytkownika
krzysztof

ORTOGRAFIA

Post autor: krzysztof »

Ostatnio jestem na etacie dyżurnego czepialskiego Kogi i szukającego "w całym" przysłowiowych dziur. Nie wiem czy tylko mnie, czy też innym kolegom, przeszkadza fatalna ortografia i składnia niektórych postów. Wiem, że liczy się treść a nie opakowanie, ale w niektórych wypadkach błędy potrafią zmienić sens wypowiedzi, lub ja zaciemnić. Dla leniwych jest przecież opcja sprawdzania literówek w pisanym poście ( przynajmniej ja ją mam) - wymówka dla dyslektyków, dysortografów odpada!!! . To po pierwsze, po drugie używanie czystej polszczyzny w mowie i piśmie jest przejawem między innymi szacunku dla naszych odbiorców. To tyle na dzisiejsze czepianie.
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Awatar użytkownika
stefan

Odp:ORTOGRAFIA

Post autor: stefan »

a ja Ci sugeruje zebys zamiast czepiania sie (co ewidentnie prowadzi do kłótni i niesnasek:() zaczol modele budować :P:P :P
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Na "byki" jestem uczulony tak samo, jak Krzysztof. a jak jeszcze ktoś usiłuje mi wmówić ,że dysortografia jest zaletą to przepraszam, ale to nie ta bajka. Czystość słowa, i przejrzystość wypowiedzi jednoznacznie określa jej cel, a nie myśli i domniemania kryjące się za stertą niedopowiedzeń i tp. Stąd później obraźliwe reakcje, lub wręcz chamskie teksty.. Dośwaiadczyłem tego osobiście, bo mój interlokutor wiedział lepiej odemnie, co ja chciałem powiedzieć, i co myślałem. Dbać należy by słowo znaczyło to co znaczy, a nie co chciałoby się by znaczyło. Precyzja wypowiedzi i jej składnia, zapobiegnie zupełnie niepotrzebnym zgrzytom. A ileż to radości autentycznej, gdy w oczy spojrzy się komuś kogo się zna tylko z forum i nie trzeba się wstydzić siebie. Co sobie i wszystkim innym życzę. Pozdrowienia Wietrzny Bosman
Wietrzny Bosman
Edek

Post autor: Edek »

Popieram! Piszmy poprawnie:) Czasami aż w oczy kole jak się czyta:)
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

stefan napisał:
a ja Ci sugeruje zebys zamiast czepiania sie (co ewidentnie prowadzi do kłótni i niesnasek:() zaczol modele budować :P:P :P

Stefan jak zwykle, stara się obrócić wszystko w żart , ale sprawa naprawdę jest poważna!
Czasami jak czytam post czy maile ( Otrzymuję sporo od kogowiczów ) to nie wiem o co chodzi
Przecież można napisac tekst w jakimś edytorze tekstu i sprawdzić pisownię , a następnie wkleić bez błędów
Krzysiek masz u mnie oklask za poruszenie tego problemu
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

Nie jestem mistrzuniem w ortografii niestety. Macie rację że należałoby dokładnie sprawdzać pisownię tylko pisanie na forum jest raczej spontaniczne oprócz oczywiście długi wypowiedzi lub kursów, więc sprawdzanie ortogrrafii w jakiś edytorze trochę by było uciążliwe.

A tak na marginesie Krzysiu to jeśli tak dokładnie sprawdzasz posty które zamieszczasz to skąd ta wpadka:

"To po pierwsze, do drugie używanie czystej polszczyzny w mowie ..."

:whistle:
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

Właśnie jeden z naszych Kolegów zwrócił mi uwagę, iż walnąłem "literówkę" w poście o ortografii!!!.
Czyli jeszcze jedna nauczka - patrz co sam robisz, a nie pouczaj innych. Stefan ma rację - naszym priorytetem winno być wykonywanie modeli, a nie zawracanie głowy Kogowiczom tematami całkowicie pobocznymi.
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Awatar użytkownika
Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

Na forum szkutniczym na PWM właśnie niedawno poruszyli podobny problem, pomijam fakt że osoba zatakowana ma inne wady, ale przykro było czytać ten temat. Może dlatego że każdego z nas to dotyczy w większym lub mniejszym stopniu, może porozmawiajmy o nadchodzącym Festiwalu Modelarskim w Łodzi.
Pozdrawiam!!!
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Panowie mili - wybaczcie staremu. Dbałość o czystość jężyka polskiego, o jego właściwe wykorzystanie jako środka komunkowania się wzajemnego, to jest sprawa od której budowanie modeli nie zwalnia - niezależnie od stopnia zaawansowania. Przy pisaniu mechanicznym czy elektronicznym tzw. literówki są wręcz codziennością szczególnie dla niewprawnych paluszków. Ale nic wspólnego z ortografią nie mają. Oczywiście nie musimy dyskutować - choć jest o czym - niech to robią specjaliści a my dbajmy o swoje wypowiedzi i próbujmy popełniać jak najmniej blędów i nie przyjmujmy ich jako tematów do mieszania kijaszkiem. Pozdrawiam Was wszystkich jesienno zimowo
Wietrzny Bosman - dziadek
Wietrzny Bosman
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

No myślę , ze pogadamy sobie nie tylko o tym, ale o innych sprawach zwłaszcza bliskim naszym serduszkom.
A tak a propo Festiwalu to każdy kto zadeklaruje swój przyjazd z modelem ma wstęp gratis tak jak w ubieglym roku . Takie są ustalenia z organizatorami IV Festiwalu Modelarstwa w Łodzi .
Zgloszenia przyjmuję na PW do 20 listopada
Pozdrawiam Mirek Rybus
ODPOWIEDZ