Rozpoznanie modelu statku

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Juliaa

Rozpoznanie modelu statku

Post autor: Juliaa »

Cześć :) wujek kupił mi na targach staroci model takiego żaglowaca. Zastanawiam się czy jest to jakiś konkretny model lub statek/typ żaglowaca, niestety nie znam się na tym (lecz zamierzam zagłębić się w temat) i pomyślałam że może ktoś tutaj z was będzie umiał odpowiedzieć mi na pytanie i pomóc zidentyfikować ten zabytek będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc i wyrozumiałość w temacie! :) chciałabym w ten sposób zacząć moją przygodę ponieważ model nie jest bardzo zniszczony więc chciałabym przeprowadzicie jego renowacje, głównie cierpią tutaj żagle i liny które są brudne oraz niektóre elementy trzeba popodklejac no i oczywiście wyczyścić cały statek i pewnie go pomalować. Tak że przyjmę wszelkie możliwe rady!
Załączniki
20260219_212404.jpg
20260219_212410.jpg
20260219_212423.jpg
20260219_233919.jpg
20260219_233854.jpg
20260219_234117.jpg
Awatar użytkownika
TomekA

Re: Rozpoznanie modelu statku

Post autor: TomekA »

Niestety ale chyba musze Cie odrobinke rozczarowac - zdjecia pokazuja typowy model "kominkowy", dekoracyjny, dosc prymitywnie wykonany, na oko majacy chyba ok. 50 - 100 lat, jakie dawniej seryjnie produkowano w Europie, glownie w Niemczech na masowy rynek dla turystow. Tu i owdzie widac niescislosci i bledy konstrukcyjne, np. w pokazaniu talrepow i sposobu mocowania gornych jufersow tamze... Omasztowanie i olinowanie tez jest tu mocno uproszczone.

Jest to zaglowiec dwumasztowy, tj. maszt przedni - fokmaszt i glowny - grotmaszt, oraz pochylony maszt dziobowy - bukszpryt.
Model nie przedstawia zadnej konkretnej jednostki, a jest typowym ukazaniem przecietnego zaglowca historycznego tej kategorii.

Z powodu tego ze bukszpryt nie ma tego pionowego maszciku (sprit top) na jego koncu z przynaleznym mu marsem, a raczej jest kontynuacja jego biegu w postaci cienszego jego przedluzenia (tzw. jibboom) - wskazywaloby to na mniej wiecej na polowe czy koniec 18 wieku, ale jednoczesnie widac tu okragle tzw. tops (bocianie gniazda, marsy) ktore sa starszym anachronizmem z 1szej polowy tegoz wieku tych juz pozniejszych - o ksztalcie czworokatnym.
W podsumowaniu, model reprezentuje typowa jednostke z ok. pierwszej polowy 18 wieku.

Typ ozaglowania przedstawia klasyczna brygantyne (fokmaszt niesie zagle czworokatne, a grotmaszt - trojkatne, lacinskie).
Flaga na maszcie to symbol miasta Gdanska.

Co do wartosci pienieznej modelu, to tu trudniej cokolwiek wyrokowac. Na rynku jest ich mrowie, stad cena jest odpowiednio nizsza. Pewnie dla Ciebie bedzie on stanowil sentymentalna pamiatke po wuju o znacznie wyzszej wartosci niz symboliczna cena rynkowa.

Nic wiecej nie jestem w stanie powiedziec.
ODPOWIEDZ