drewno do budowy modeli
- Cezar65
drewno do budowy modeli
Kłaniam się uprzejmie wszystkim Kogowiczom. Mam takie zapytanie... Dokonuję fizycznej likwidacjii dużego ogrodu - sadu , gdzie sobie rosną jeszcze różne drzewa owocowe... zobaczyłem tam min. wiśnię , gruszę itp. , no i mam pytanie czy gdybym te drzewa powalił, pozyskał z nich dolne częsci ( pień )to to by się któremus z szanownych Kolegow przydało....?Pózniej postaram się napisać ( po ich ścięciu ) jakie te kloce mają wymiary Rozumiem że coś takiego nijak przesłać, ale ,mogę przeciez przywiezć to ew. do Tczewa.... Pozdrawiam i proszę o ew. opinię.
http://budowa-modelu-atlas-ll.blog.onet.pl
- ryszardw
O:drewno do budowy modeli
Drewno owocowe jest bardzo cennym materiałem modelarskim.Czereśnia doskonała na poszycie,Jabłoń do toczenia drobnych detali i rzeźb grusza do toczenia i wykonania elementów konstrukcyjnych i rzeźb.Drewno oczywiście musi być pocięte na deski i wysuszone.Chętni na pewno się znajdą R.
- krzysztof
A w życiu nie pal w kominku. Cenności nad cennościami
pozdrawiam Krzysztof
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
-
ja znam ludzi którzy samą BALSĄ palili w kominku dodam ze były to deski o przekroju 70mm x 70mm, o długości 1100mm, aż serce ściskało jak się takie rzeczy widziało na własne oczy.
Kocham Laubzegę
- Bartek_W
Cześć
Nie znam jeszcze walorów drewna owocowego przy budowie modeli, jednak, jako pasjonat pykania fajeczki, wystrugałem takich kilka (może kiedyś pochwalę się na forum). Drewno owocowe jest do tego celu boskie. Sam pewnie pisałbym się na kawałek gruszy...
Pozdrawiam z dymkiem
Bartek
[EDIT] Orzech włoski, to do strugania fajek materiał pierwszorzędny!
Nie znam jeszcze walorów drewna owocowego przy budowie modeli, jednak, jako pasjonat pykania fajeczki, wystrugałem takich kilka (może kiedyś pochwalę się na forum). Drewno owocowe jest do tego celu boskie. Sam pewnie pisałbym się na kawałek gruszy...
Pozdrawiam z dymkiem
Bartek
[EDIT] Orzech włoski, to do strugania fajek materiał pierwszorzędny!
- Cezar65
Rozumiem, że zainteresowani się znajdą, ale niestety mogę służyć tylko pociętymi klockami, bo nie mam możliwości pocięcia tego na deski, a tym bardziej wysuszenia. Już wiem, że grusza i wiśnia się przyda, a czy drewno śliwy i orzecha włoskiego też może służyć za budulec?
-
Coś Mirek się nie odzywa, ale najładniejsze bloczki robiły się ze śliweczki. Orzech włoski zaś doskonały jest na wykończenia rzeźbione i toczone. długo dosyć schnie
Polecam Dziadek
Polecam Dziadek
Wietrzny Bosman
- krzysztof
Przyjrzyj się również karpom. Maja piękne , niepowtarzalne usłojenie.
pozdrawiam Krzysztof
- mirek
Dziadek napisał:
Istotnie najładniejsze bloczki wychodzą ze śliwki ale jest ona bardzo trudna w obróbce.
Na śliwkę bym się chętnie zapisał
Coś Mirek się nie odzywa, ale najładniejsze bloczki robiły się ze śliweczki.
Istotnie najładniejsze bloczki wychodzą ze śliwki ale jest ona bardzo trudna w obróbce.
Na śliwkę bym się chętnie zapisał
Pozdrawiam Mirek Rybus
- Cezar65
Tak prezentują się kawałki drewna, które posiadam. Jestem jeszcze na etapie pozyskiwania jabłoni, gruszy i orzecha włoskiego.