Kupiłem dziś stojak do dremela, przyleciałem do domu i jestem trochę zawiedziony.
Miałem nadzieję, że nie będzie takich luzów po skręceniu wszystkiego... a jednak są.
Chyba, że ten mój jakiś wadliwy jest.
Generalnie jednak, nie podoba mi się ten produkt w namacalnym dotyku :(
I zastanawiam się czy nie oddać do sklepu.
stojak dremela - luzy
- JurekBin
- Kontakt:
-
O:stojak dremela - luzy
zalezy do czego go bedziesz wykorzystywał..
ja kupiłem tzw stół frezerski do dremelka... mimo wydanych prawie 200 zł uważam że jest wart swojej ceny ma tak wielką ilość zastosowań której się nawet w czasie zakupu nie spodziewałem....jedynie nie da sie go stosować do wiercenia... ale ogólnie od szlifowania po cięcie i frezowanie w różnym wymiarze każdej z tych czynności jest bardzo przydatny nawet śzlifowanie na wymiar jest na nim możliwe....
ja kupiłem tzw stół frezerski do dremelka... mimo wydanych prawie 200 zł uważam że jest wart swojej ceny ma tak wielką ilość zastosowań której się nawet w czasie zakupu nie spodziewałem....jedynie nie da sie go stosować do wiercenia... ale ogólnie od szlifowania po cięcie i frezowanie w różnym wymiarze każdej z tych czynności jest bardzo przydatny nawet śzlifowanie na wymiar jest na nim możliwe....
www.modelsdockyard.com
- JurekBin
- Kontakt:
Stół to co innego... sam zrobiłem.
Natomiast jestem niezadowolony ze stojaka do wiercenia właśnie:

Natomiast jestem niezadowolony ze stojaka do wiercenia właśnie:

- Kon_Bar
Ja co prawda mam stojak Proxxona, ale też na początku nie byłem szczęśliwy (luzy na niektórych elementach). Jeżeli jednak stojak "trzyma" stabilnie pion, wykonuje równo posuw narzędzia w pionie i nie ma luzów pomiędzy kolumną a stolikiem to wszystko wydaje się w porządku. Luzy na "osprzęcie" zupełnie nie wpływają na użyteczność stojaka.
- krzysztof
Popróbuj lekko podociągać śrubki w statywie. Ja to zrobiłem i działa precyzyjnie.
pozdrawiam Krzysztof
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
-
w moim przypadku luz także występuje... dokonałem regulacji śrubek do jakich udało mi się dostac i jest lepiej, ale jeden pozostał - kiedy wiercę, przy wchodzeniu wiertła w materiał mam przesunięcie o jakieś 0.5mm do przodu... bardzo irytujące :(
- JurekBin
- Kontakt:
:( czyli za tę kasę można lepiej kupić porządną wiertarkę stołową.
0.5 mm to czasami dużo za dużo. No trudno, może na coś innego się przyda.
Teraz patrzę, że to jest nawet tańsze o prawie 5 euro:

0.5 mm to czasami dużo za dużo. No trudno, może na coś innego się przyda.
Teraz patrzę, że to jest nawet tańsze o prawie 5 euro:

- ryszardw
Te wiertarki też nie są idealne.Włóż wiertło w uchwyt i poruszaj za koniec .Będzie się odginać o kilka mm.Są luzy na wrzecionie i tule prowadzącej To są maszyny małoprecyzyjne za parę groszy i są tego warte .Dobra maszyna musi miec dobry słup i dobre tuleje prowadzące z brązu lub kulkowe łozyska wzdłuzne.Pozdrawiam R
-
Jurku mam podobną wiertarkę za kilka złotych i powiem ci, że jedyną zaletą jest możliwość wiercenia dużych otworów w pionie :)
Ja dorobiłem kilka ściernic i mam z tej wiertarki scierarkę pionową do krzywizn wklęsłych ale nic po za tym.
Przy dużych obrotach wyczuwalne bicie, po dwóch latach spadający uchwyt. Ale wierci i te 200 zł było warto wydać gdyż sporo nerwów zaoszczędziło :)
Ja dorobiłem kilka ściernic i mam z tej wiertarki scierarkę pionową do krzywizn wklęsłych ale nic po za tym.
Przy dużych obrotach wyczuwalne bicie, po dwóch latach spadający uchwyt. Ale wierci i te 200 zł było warto wydać gdyż sporo nerwów zaoszczędziło :)