dzisiaj, 22 lutego 2007, po kilku latach zastoju, po generalnym remoncie otwarto Muzeum Wisły w Tczewie. Muzeum jest filią Centralnego Muzeum Morskiego w Gdańsku. dawną halę przemysłową bardzo zgrabnie przystosowano do celów muzealno-wystawienniczych, plany są dość ciekawe, w jednej z hal ma stanąć nawet jakaś jednostka.
z naszego punktu widzenia jest to o tyle ciekawe wydarzenie, że Muzeum chętnie zorganizowałoby cykliczne wystawy modelarstwa szkutniczego. wstępne plany zakładają, że taka wystawa mogłaby mieć miejsce w sierpniu. powiem więcej: dostaliśmy zaproszenie do współorganizowania takiej wystawy. my, to znaczy modelarze z Kogi.
na dobry początek przygotowaliśmy skromny pokaz naszych możliwości i dzięki uprzejmości naszych kolegów pojawiło się na inauguracji kilka modeli. Przyjechała cała flotylla Sławka Kromera (S. Maria, Nina, koga i szebeka). Niestety, nie dotarły modele Stefana - zbiesił się przewoźnik (z litości nie wymienię nazwy) i odmówił przyjęcia przesyłki. za późno było, żeby zorganizować inny środek transportu. ta wpadka miała ten plus, że wiemy już co zrobić zeby się to nie powtórzyło.
otwarcie jak to otwarcie - huczne, masa gości, orkiestra harcerska itd itp. zdjęcia wstawię jak tylko od kogoś je dostanę, sam nie miałem aparatu.
Muzeum Wisły
- jerry_bee
Muzeum Wisły
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- jerry_bee
- JurekBin
- Kontakt:
Odp:Muzeum Wisły
:) hehe ...
no i brakuje szklanych gablot z modelami!
no i brakuje szklanych gablot z modelami!
- Karrex
O:Muzeum Wisły
Będąc w Tczewie nie sposób nie odwiedzić Muzeum Wisły, gdzie można obejrzeć jeszcze wystawę
pt. Szkoła Morska w Tczewie 1920-1930. Kolebka kadr Polskiej Marynarki Handlowej,
przygotowaną we współpracy z Salą Tradycji Akademii Morskiej w Gdyni. Wystawa obejmuje - w swym głównym zrębie - lata 1920-1930,
czyli okres, w którym powstała i działała w Tczewie pierwsza Szkoła Morska.
Zanim dotarłem na wystawę minąłem model transatlantyka
MS Piłsudski – polski statek pasażerski. Jednostka bliźniacza MS Batory. Model z CMM Gdańsk.
LWÓW – bark; pierwszy polski żaglowiec szkoleniowy, zakupiony latem 1920r.
<<
Twórcą modelu "LWOWA" jest kpt. ż.w. MIECZYSŁAW NARKIEWICZ;
model jest w skali 1:100, w zbiorach Sali Tradycji AM w Gdyni od 8.09.1980 r.
Niestety Akademia nie posiada w zbiorach szczegółowego planu żaglowca, ani planów modeli.
Dar Pomorza model w skali 1:150 wyk. kpt. ż.w. MIECZYSŁAW NARKIEWICZ
MS Antoni Garnuszewski statek szkolno-towarowy (drobnicowiec uniwersalny typu "B80") użytkowany przez Wyższą Szkołę Morską w Gdyni.
Eksploatowany głównie do rejsów szkoleniowych (na pokładzie znajdowała się również stała załoga PLO).
Kopernik – parowy statek wiślany adoptowany na szkolny statek Szkoły Morskiej w Tczewie.
Oprócz szkolenia kadetów, pływał na trasie Tczew - Gdańsk, dowożąc słuchaczy na żaglowiec Lwów.

pt. Szkoła Morska w Tczewie 1920-1930. Kolebka kadr Polskiej Marynarki Handlowej,
przygotowaną we współpracy z Salą Tradycji Akademii Morskiej w Gdyni. Wystawa obejmuje - w swym głównym zrębie - lata 1920-1930,
czyli okres, w którym powstała i działała w Tczewie pierwsza Szkoła Morska.
Zanim dotarłem na wystawę minąłem model transatlantyka
MS Piłsudski – polski statek pasażerski. Jednostka bliźniacza MS Batory. Model z CMM Gdańsk.

LWÓW – bark; pierwszy polski żaglowiec szkoleniowy, zakupiony latem 1920r.

Twórcą modelu "LWOWA" jest kpt. ż.w. MIECZYSŁAW NARKIEWICZ;
model jest w skali 1:100, w zbiorach Sali Tradycji AM w Gdyni od 8.09.1980 r.
Niestety Akademia nie posiada w zbiorach szczegółowego planu żaglowca, ani planów modeli.
Dar Pomorza model w skali 1:150 wyk. kpt. ż.w. MIECZYSŁAW NARKIEWICZ

MS Antoni Garnuszewski statek szkolno-towarowy (drobnicowiec uniwersalny typu "B80") użytkowany przez Wyższą Szkołę Morską w Gdyni.
Eksploatowany głównie do rejsów szkoleniowych (na pokładzie znajdowała się również stała załoga PLO).

Kopernik – parowy statek wiślany adoptowany na szkolny statek Szkoły Morskiej w Tczewie.
Oprócz szkolenia kadetów, pływał na trasie Tczew - Gdańsk, dowożąc słuchaczy na żaglowiec Lwów.

Pozdrawiam
Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- Karrex
O:Muzeum Wisły
Będąc uczestnikiem IV Zjazdu KOGI, miałem okazję zobaczyć eksponaty nie udostępnione dla zwiedzających, te w konserwacji i w magazynie m.in. jachty OPTY i DAL.
Dość sporych rozmiarów płetwa sterowa holenderskiej jednostki, ciekawostką było "licowanie" poprzeczne deskami sosnowymi poniżej linii wodnej.
SY OPTY pełnomorski jacht kilowy klasy "Konik morski" (konstrukcja inż. Leona Tumiłowicza) z ożaglowaniem bermudzkim typu jol.
Jacht ten został zaprojektowany i zbudowany specjalnie dla Leonida Teligi, który w latach 1967-1969 opłynął nim jako pierwszy Polak kulę ziemską w samotnym rejsie.
DAL
Fragment dziobu łodzi z Kątów.
Zbiór kotwic.
Post Scriptum
W związku z jachtem OPTY naszła mnie taka refleksja:
kilka lat temu, gdy była przebudowywana ul. Świętojańska w Gdyni, widziałem projekt, gdzie jacht był jego integralną częścią.
Tylko czy dojdzie to do realizacji???
Póki co, w gdyńskiej marinie, przed macierzystym klubem "GRYF", znalazł nowe miejsce pomnik Leonida Teligi.
/fotka z 22 maja 2010r,/
Dość sporych rozmiarów płetwa sterowa holenderskiej jednostki, ciekawostką było "licowanie" poprzeczne deskami sosnowymi poniżej linii wodnej.

SY OPTY pełnomorski jacht kilowy klasy "Konik morski" (konstrukcja inż. Leona Tumiłowicza) z ożaglowaniem bermudzkim typu jol.
Jacht ten został zaprojektowany i zbudowany specjalnie dla Leonida Teligi, który w latach 1967-1969 opłynął nim jako pierwszy Polak kulę ziemską w samotnym rejsie.

DAL

Fragment dziobu łodzi z Kątów.

Zbiór kotwic.

Post Scriptum
W związku z jachtem OPTY naszła mnie taka refleksja:
kilka lat temu, gdy była przebudowywana ul. Świętojańska w Gdyni, widziałem projekt, gdzie jacht był jego integralną częścią.
Tylko czy dojdzie to do realizacji???
Póki co, w gdyńskiej marinie, przed macierzystym klubem "GRYF", znalazł nowe miejsce pomnik Leonida Teligi.

/fotka z 22 maja 2010r,/
Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo