Witam,
kupiłem zestaw, Hellera 1:100 HMS Victory (plastik) i chciałbym go troszkę zmodyfikowac. Pomysł Tomka Aleksińskiego z pokładem bardzo mi sie spodobał..., zamienić go na drewniany.
Napisał na PWM "Z drugiej znów strony, o ile wiem, istnieje całkiem dobry zestaw modelu "Victory" w plastiku, francuskiej firmy Heller (skala 1:100). Jest tam tylko jeden zasadniczy błąd - wytwórca "zapomniał" o tych ornamentalnych wejściach w głąb kadłuba, z obu burt na wysokości środkowego pokładu działowego (ale, myślę, że to możnaby bez większych trudności poprawić). Do tego, zastosować maszty i reje drewniane zamiast plastikowych z zestawu (bo drewniane się mniej wyginają), i dla dodania efektu autentyczności zastosować drewniane pokłady, zamiast plastikowych z zestawu, żagle z cienkiego materiału z np. białych czy beżowych jedwabnych chusteczek do nosa... Tak zrobiło szereg osób (o ile wiem) i zbudowali sobie całkiem imponujący model Victory. Ale ten zestaw zawiera też ok. 2.300 (!) elementów w pudełku i również podobno wymaga paru lat na jego wykonanie. To tylko taka moja sugestia."
Co proponujecie, przykleić drewno do istniejącego juz pokładu (plastiku) ale to go podniesie o jakies 1,5-2 mm, czy tworzenie samemu z listewek drewna? Własnie co do listewek prosiłbym o pomoc w wyborze. Nie wiem jakie musi być drewno, jakiej grubości i ile mniej wiecej trzeba kupić takich np 80cm listewek. Proszę o porady, pozdrawiem Marcin.
Pokład HMS Victory
- Marcin Z.
Pokład HMS Victory
Pozdrawiam, marcin.z@poczta.neostrada.pl
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Odp:Pokład HMS Victory
Witam,
w odpowiedzi na Twoje pytanie,
to moze zastosujesz fornir 0,3 mm np brzoze.
Latwo sie tnie i nie znieksztalci pokladu.
Jest gladki i ladnie wyglada,
....same zalety.
:)
w odpowiedzi na Twoje pytanie,
to moze zastosujesz fornir 0,3 mm np brzoze.
Latwo sie tnie i nie znieksztalci pokladu.
Jest gladki i ladnie wyglada,
....same zalety.
:)
- Marcin Z.
A gdzie można kupić fornir 0,3 mm brzoze?
- banderas
To zależy skąd jesteś.Ale poszukaj w swoim mieście napewno jest gdzieś skład wykończeń drewnianych gdzie mają fornir .W Szczecinie jest firma FOREST i można u nich kupić nawet niewielką ilość a wybór mają przedni.
POZDRAWIAM antoniignas@wp.eu
W stoczni Golden Hind,kontenerowiec w firmie,Opty w szkole córki
W hangarze SPITFIRE
W stoczni Golden Hind,kontenerowiec w firmie,Opty w szkole córki
W hangarze SPITFIRE
- Marcin Z.
Jestem z małej miejscowości Gostynin między Płockiem a Kutnem. Znalazłem na allegro płat 190cm na 26cm grubość 0,6mm. Może być 0,6mm? Pewnie trzeba go bedzie pokroić gilotyną. Jaki klej związe plastik i fornir. I czy fornir nie zacznie sie wyginac pod wpływem wilgoci kleju?
- golasz
Nie wiem czy ci to coś pomoże,ale..
Ja zabardzo się nie znam, ale nie polecam kleju saundal(foto w mojej relacji). Kleiłem nim stocznię, a z braku w tamtej chwili sklejki użyłem dużych płatów grubego plastkiu(nie wiem jak sie to fachowo nazywa).Plastik trzeba było i tak przyczepic do kawałka drewna, i teraz z lekkicm wysiłkeim mógłbym wszystko oderwać.(patrz zdjęcie)

Ja zabardzo się nie znam, ale nie polecam kleju saundal(foto w mojej relacji). Kleiłem nim stocznię, a z braku w tamtej chwili sklejki użyłem dużych płatów grubego plastkiu(nie wiem jak sie to fachowo nazywa).Plastik trzeba było i tak przyczepic do kawałka drewna, i teraz z lekkicm wysiłkeim mógłbym wszystko oderwać.(patrz zdjęcie)

[url=mailto:golasz4@wp.pl]golasz4@wp.pl[/url]
- krzychkam
- Lokalizacja: {"name":"Bia\u0142ystok","desc":"","lat":"","lng":""}
Cześć Marcin ;) :) :)
Marcin Z. napisał:
jak najbardziej - może być nawet nie co grubszy ale trudniej go pociąć ;)
myślę że wystarczy ostry nożyk (skalpel)
Do przyklejenia forniru do żywicznego kadłuba używam "butaprenu"
śmierdzi nielicho ale trzyma bardzo dobrze.
o moich małych doświadczeniach z fornirem i "plastykiem" możesz przeczytać w mojej [url=http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,2319/catid,7/]
relacji z budowy Heleny [/url]
Więcej na ten tema napewno powioe ci specjalista od fornirów - Romex
Marcin Z. napisał:
... Może być 0,6mm?
jak najbardziej - może być nawet nie co grubszy ale trudniej go pociąć ;)
Pewnie trzeba go bedzie pokroić gilotyną.
myślę że wystarczy ostry nożyk (skalpel)
Jaki klej związe plastik i fornir. I czy fornir nie zacznie sie wyginac pod wpływem wilgoci kleju?
Do przyklejenia forniru do żywicznego kadłuba używam "butaprenu"
śmierdzi nielicho ale trzyma bardzo dobrze.
o moich małych doświadczeniach z fornirem i "plastykiem" możesz przeczytać w mojej [url=http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,2319/catid,7/]
relacji z budowy Heleny [/url]
Więcej na ten tema napewno powioe ci specjalista od fornirów - Romex
- Marcin Z.
- Ar2r
Powinien Ci wystarczyć dowolny klej CA (cyjano-akrylowy).
Nie jestem jednak pewien, czy wstawienie drewnianego pokładu poprawi wygląd (w tej skali).
Nie jestem jednak pewien, czy wstawienie drewnianego pokładu poprawi wygląd (w tej skali).
- krzysztof
Pomyśl o zamianie plastiku na listewki. Mirek ci na pewno dorazi jakie drewno jest najlepsze na pokład, a w naszym sklepiku je na pewno znajdziesz.
pozdrawiam Krzysztof
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl