I znowu na ratunek CNC :)
http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=1651&postdays=0&postorder=asc&start=30
w tym wątku jest poruszane wykonywanie płytek wszelkimi domowymi sposobami :)
Jako utrwalacza wlewają KRETA od rur ;)
Poczytasz będziesz wiedział co i jak
Trawienie
- krzysztof
Odp:Trawienie
Czytając z zainteresowaniem wasze opinie o trawieniu elementów, jak równiez o odlewamiu drobiazgów niezbędnych dla modeli okrętów nowoczesnych, ( pochylmy głowę nad cierpliwością i samozaparciem Jurka ), utwierdzam sie jedynie, że nie ma to jak drewno, fornir i kartonik. Przymajmniej bąbelki nie powstają!! ( oczywiśie mam na myśli, te z żywicy, a nie z przystawki modelarskiej).
Post tak dla podtrzymania ducha Kolegów z epoki pływadełek nowoczesnych.
Temat odlewnictwa jednakże pilnie obserwuję - moze będzie trzeba lać armatki?
pozdrawiam Krzysztof
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
- jerry_bee
Jurek, a czy sprayem pryskasz w odpowiednich warunkach? tzn. czy równomiernie, z odpowiedniej odległości, czy potem dajesz płytce obeschnąć w odpowiednich warunkach? może za bardzo się spieszysz. nie wiem czy suszenie suszarką jest najwłaściwsze - producent zaleca obeschnięcie w normalnych warunkach przez ok. 24 godzimy, mozna ten czas skrócić przez podwyższenie temperatury w pomieszczeniu suszarni. myślę, że bez względu na moc żarówki powinieneś utrzymać czas naświetlania rzędu 2-3 minuty.
jeszcze troszkę i ja też dołączę do prób trawienia, już prawie skompletowałem laboratorium ;)
jeszcze troszkę i ja też dołączę do prób trawienia, już prawie skompletowałem laboratorium ;)
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- JurekBin
- Kontakt:
Chłopaki i dziewczyny, dzięki za słowa otuchy :)
Dokonałem wielkiego przełomu!!!!
Jeszcze nie jestem tam gdzie chcę, ale już blisko coraz bliżej!
1. to co jest napisane na NaOH, można na śmietnik wywalić... Cytuje w tłumaczeniu: "1 łyżeczka do dawkowania ok 10g na 1 litr wody". No tak zrobiłem nawet mniej, tzn dałem 2 g na 300 g wody.
I za każdym razem całość mi się zmywała po chwili. Dziś się wkurzyłem i dolałem po prostu drugie tyle wody.... i wyszło!!!
2. Po lekturze artykułu na kartonworki o trawieniu, zrobiłem folie tak jak tam było pokazane... no i oczywiście wygląda na to, że przy Positivie20 musi to być odwrotnie :S tzn. to co ma zostać ma byc czarne!!!
Więc jutro będzie super...
A to z dziś, sądzę że to już duuuużżżżzy postęp:
Teraz wacik, rozpuszczalnik... zetrzeć to do blachy... i zaczynamy od nowa!
Jurek
Dokonałem wielkiego przełomu!!!!
Jeszcze nie jestem tam gdzie chcę, ale już blisko coraz bliżej!
1. to co jest napisane na NaOH, można na śmietnik wywalić... Cytuje w tłumaczeniu: "1 łyżeczka do dawkowania ok 10g na 1 litr wody". No tak zrobiłem nawet mniej, tzn dałem 2 g na 300 g wody.
I za każdym razem całość mi się zmywała po chwili. Dziś się wkurzyłem i dolałem po prostu drugie tyle wody.... i wyszło!!!
2. Po lekturze artykułu na kartonworki o trawieniu, zrobiłem folie tak jak tam było pokazane... no i oczywiście wygląda na to, że przy Positivie20 musi to być odwrotnie :S tzn. to co ma zostać ma byc czarne!!!
Więc jutro będzie super...
A to z dziś, sądzę że to już duuuużżżżzy postęp:

Teraz wacik, rozpuszczalnik... zetrzeć to do blachy... i zaczynamy od nowa!
Jurek
- JurekBin
- Kontakt:
jerry_bee napisał:
Suszarka... NIE nigdy więcej!
Jeszcze jedna istotna uwaga, przed naświetleniem, żarówka 2-3 minuty się musi rozpalać ... i dopiero wówczas naświetlać...
....czy suszenie suszarką jest najwłaściwsze - producent zaleca obeschnięcie w normalnych warunkach przez ok. 24 godzimy, mozna ten czas skrócić przez podwyższenie temperatury w pomieszczeniu suszarni. myślę, że bez względu na moc żarówki powinieneś utrzymać czas naświetlania rzędu 2-3 minuty.
Suszarka... NIE nigdy więcej!
Jeszcze jedna istotna uwaga, przed naświetleniem, żarówka 2-3 minuty się musi rozpalać ... i dopiero wówczas naświetlać...
- jerry_bee
Jurek, Twój cytat ze mnie trochę wypacza sens mojego posta - napisałem dokładnie, że suszenie suszarką jest złe. każda emulsja fotograficzna pood wpływem zbyt gwałtownego suszenia pęka, niszczy się i ewentualnie spływa z podkładu.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- JurekBin
- Kontakt:
właśnie poprawiłem... czy mi uciekło
dla ogólnej jasności:
Suszenie suszarką JEST ZŁE!
dla ogólnej jasności:
Suszenie suszarką JEST ZŁE!
- JurekBin
- Kontakt:
krzysztof napisał:
Krzysztofie.... a czy trawienie nie przydałoby Ci się przy żaglach? a co byś powiedział o jakiś ładnie trawionych ornamentach? Ostatnio artykuł o trawieniu w Modellwerft wskzywał na przykłady z jednostki ze starożytnego Rzymu! Gdzie na pokładzie porozkładane były pięknie potrawione tarcze Rzymian ;)
Uważam że mosiądz pięknie sie prezentuje i na nowych i na starych statkach i okrętach.
....o odlewamiu drobiazgów niezbędnych dla modeli okrętów nowoczesnych .....
....utwierdzam sie jedynie, że nie ma to jak drewno, fornir i kartonik. Przymajmniej bąbelki nie powstają!! ( oczywiśie mam na myśli, te z żywicy, a nie z przystawki modelarskiej).
Krzysztofie.... a czy trawienie nie przydałoby Ci się przy żaglach? a co byś powiedział o jakiś ładnie trawionych ornamentach? Ostatnio artykuł o trawieniu w Modellwerft wskzywał na przykłady z jednostki ze starożytnego Rzymu! Gdzie na pokładzie porozkładane były pięknie potrawione tarcze Rzymian ;)
Uważam że mosiądz pięknie sie prezentuje i na nowych i na starych statkach i okrętach.
- Piotrek
Odp:FOTO-Trawienie
JurekBin napisał:
:laugh: :laugh: :laugh:
Jak radzisz sobie z różnymi głębokościami trawienia? Trawisz w kilku krokach?
w kuchni (żona wyjechała...)
:laugh: :laugh: :laugh:
Jak radzisz sobie z różnymi głębokościami trawienia? Trawisz w kilku krokach?
Piotrek
- JurekBin
- Kontakt:
Odp:FOTO-Trawienie
od ręki... jak na razie mój rekord to 0.5 mm, ale zawsze nadruk jest z obu stron! tzn. trawienie 2D.