Zostałem poproszony o wrzucenie skanów skryptu do metalurgi w który krótko by wyjaśnił schemat budowy formy. Niestety na pierwszy rzut oka nie znalazłem tam nic co by szybko, i jasno wyjaśniło każdemu o co chodzi (jakbym przeczytał na nowo i wybrał najważniejsze to by było) - dlatego postanowiłem sięgnąc po wykłady które rok temu prowadził prof nadz dr hab.Andrzej Modrzyński :) (Bardzo wporządku człowiek - prodziekan ds studentów). Jeśli ktoś chcę mogę wrzucić pierwszy wykład w którym są poruszone podstawy procesów metalurgicznych - teraz natomiast zaprezentuję swóje krótkie ale treściwe streszczenie tego wykładu.
1. Odlewanie jest procesem wykonywania wyrobów ( lub półwyrobów) w postaci odlewów poprzez wypełnienie ciekłym metalem specjalnie przygotowanej formy odlewniczej (ceramicznej lub metalowej ) odzwierciedlającej kształt odlewu
2. Układ wlewowy jest to system kanałów w formie odlewniczej służący do wypełnienia jej objętości ( wnęki ) ciekłym metalem
3. Podstawowe funkcje układu wlewowego:
-oddzielenie kropli żużla i wtrąceń niemetalicznych od ciekłego metalu
-spokojne wypełnienie objętości formy ciekłym metalem
-wpływa na proces krystalizacji ciekłego metalu
4. Do czego stosuje się przelewy:
- Stosujemy w celu ułatwienia procesu usuwania gazów z objętości formy,
- Ustawiamy w najwyżej położonym punkcie odlewu w miejscach najbardziej oddalonych od miejsca przyłożenia układu wlewowego
No to tyle, myślę że ten jeden printscreen wystarczy by wszyskto zrozumieć :)
pozdrawiam
Arek

Ps. Jeszcze by wszystko lepiej zobrazować, dodaję screen z programu komputerowego do odlewania.