Temat wielokrotnie wałkowany na forum. Dziś coś nowego. Kupiłem w BOMI (lepsze delikatesy) olej lniany. Buteleczka 250ml około 13PLN. Bezzapachowy, świetnie się wchłania, uwidacznia rysunek usłojenia drewna. Po wysuszeniu powierzchnia drewna pozostaje matowa.
Robiłem również próby z olejem tungowym. Wada - dla mnie nieciekawy zapach.
3V3,który do tej pory używałem jest również świetny, ma jednak w sobie coś z sykatywy - szybko polimeryzuje, nie wnika głęboko w drewno.
Oleje do drewna
- krzysztof
Oleje do drewna
pozdrawiam Krzysztof
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
- JurekBin
- Kontakt:
O:Oleje do drewna
olej lniany.... a to nie jest coś w rodzaju pokostu?
linseed oil to właśnie chyba pokost, albo się mylę :dry:
- krzysztof
pokost jest robiony z oleju lnianego - gotowany z dodatkami
pozdrawiam Krzysztof
- Budrys
JurekBin napisał:
Linseed to raczej nasz olej lniany. Pokost to varnish lub boiled oil (słownik morski). Ale może to dodatkowo modyfikowana odmiana oleju lnianego dedykowana do jakiś zastosowań specjalnych (antyki, intarsja):huh: ?
olej lniany.... a to nie jest coś w rodzaju pokostu?
Linseed to raczej nasz olej lniany. Pokost to varnish lub boiled oil (słownik morski). Ale może to dodatkowo modyfikowana odmiana oleju lnianego dedykowana do jakiś zastosowań specjalnych (antyki, intarsja):huh: ?
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
Wojciech [Budrys]
"Where there is a will there is a way"
- krzysztof
Z encyklopedii wiem: "Pokost, ciekła substancja błonotwórcza otrzymywana przez zmieszanie na gorąco lub na zimno oleju roślinnego (najczęściej oleju lnianego) z sykatywami (przyspieszaczami wysychania) takimi, jak: tlenki manganu, kobaltu, roztwory soli manganu, cynku lub ołowiu w benzynie lub terpentynie."
Pokost lniany jest otrzymywany z gotowanego oleju lnianego, który ma lepsze właściwości od surowego.
Olej, który używałem jest bardzo delikatny, dla nas zdecydowanie lepszy niz pokost ( gęstość, zapach, kolor)
Pokost lniany jest otrzymywany z gotowanego oleju lnianego, który ma lepsze właściwości od surowego.
Olej, który używałem jest bardzo delikatny, dla nas zdecydowanie lepszy niz pokost ( gęstość, zapach, kolor)
pozdrawiam Krzysztof