zwieńczenie galerii rufowej wykonane przez CNC w PauMarfin
Maszynkami CNC można wykonać również rzeźbę 3D
W życiu przed modelarskim też trochę rzeźbiłem w lipie, brzozie (miękkie drewna), jesionie, ponadto w buku i dębie (twarde - dębu do rzeźb w modelarstwie raczej nie polecam).

W naszych modelach, rzeźby, które będziemy malować lub złocić nie muszą być z drewna, można rzeźbić w masach modelarskich:
Green Stuff - masa modelarska (do rzeźbienia, wypełniania), epoksydowa, dwuskładnikowa (żółty i niebieski, po zmieszaniu zielony).

MILLIPUT
Milliput Superfine czy Milliput Standard / masa modelarska (do rzeźbienia, wypełniania)

Producent pisze:Milliput to dwu składnikowa masa epoksydowa (podobna do masy Green Stuff). Po zmieszaniu twardnieje na kamień w temperaturze pokojowej po około 3 - 4 godzinach. Po stwardnieniu materiał można obrabiać mechanicznie (np. szlifować, łamać itp.) Idealna do rzeźbienia.
Zainteresowanych szczegółami odsyłam na portal https://www.sciborminiatures.com

W zastępstwie mas modelarskich można stosować modelinę termo lub chemoutwardzalną, nawet Poxilinę - kit dwuskładnikowy (dość szybko się utwardza, do 10 minut, więc mamy mało czasu na wykonanie rzeźbki.
Po wykonaniu np. figury galionowej możemy ją pomalować lub pozłocić
Rzeźby, płaskorzeźby, ornamenty czy inne detale możemy również wykonać (odlać) z metali - niskotopliwe stopy (np. stop Wooda) czy srebro.

Model wykonujemy z wosku i w formie (piaskowej lub silikonowej - do odlewów) robimy odlew metodą traconego wosku. To jest jednak technologicznie wyższa szkoła jazdy, ale efekt świetny.

Skoro jestem już przy technologii, to przedstawię jeszcze jedną metodę (poznaną dzięki Rado), mianowicie drukowanie 3D. Figurka w skali 1:48 została dosłownie "wydrukowana" (zachęcam Radka do podzielenia się szczegółami - w jakim programie projekt, może coś o druku).
Po przygotowaniu projektu w 3D
możemy rzeźbę "wydrukować" masą plastyczną, w proszku lub (chyba) nawet metalu. Jest kilka różnych technik.
Laser światłowodowy też może być przydatny przy małych detalach

Zachęcam do opisów waszych metod.
cdn.