Santisima Trinidad * - model buduje na podstawie kolekcji DeAgostini (jest to poszerzony o kilkadziesiąt elementów zestaw OcCre - porównywałem wykaz elementów i relacje z budów), jednak zrezygnowałem z elementów z kolekcji i detale wykonuję z własnych materiałów.
Podłużnicę i wręgi wykonałem oklejając balsę (3mm) fornirem (stewy: bukowym, wręgi: meranti - trochę mi tego zostało z budowy galeonu San Juan Bautista).
Stewy (podłużnicę) i wręgi zacząłem kleić po przygotowaniu wszystkich elementów ożebrowania i pokładów, a nie na raty jak w instrukcji kolekcji.
Następna różnica to dolny pokład.
Wykonałem go z dwóch elementów, przez całą długość kadłuba (dobre usztywnienie na tym etapie budowy), zamiast z 4 jak w instrukcji DeA.
Potem pokładniki i kolejny pokład zgodnie z instrukcją czyli 6 elementów.
Listwy deskowania pokładów wykonałem też wg instrukcji (niestety za późno dotarłem do Kogi i wskazówek Emiliusa), ale w imitacji uszczelnienia (caulking) zamiast ołówka użyłem kredki akwarelowej – sepia (w ołówku nie podobał mi się siny odcień). Celowo nie zastosowałem pisaka, markera,
aby imitacja uszczelnienia - dychtunek nie zdominował/a pokładu.

Cały kadłub na dzień dzisiejszy.

Dane modelu:
skala: 1:90
długość: 1060 mm
wysokość: 810 mm
szerokość: 415 mm
Relację rozpocznę od etapu nad którym aktualnie pracuję, czyli od modyfikacji lustra ST (lubię określenie galeria rufowa

W trakcie relacji, żeby nie było przestojów, przedstawię budowę modelu w formie retrospekcji

cofnę się trochę w czasie do początku pracy przy pawęży.
22 sierpnia 2009
Wykonałem projekt balkonów galerii rufowej, a następnie wg niego kartonowy model, żeby sprawdzić poprawność projektu.
Wyszło OK, więc przystąpiłem do realizacji. Zacząłem od podłóg (dolna o szer. 17 mm, górna 15 mm) oklejając je dwustronnie fornirami
wierzch modyfikowanym

spód meranti

Podłogi z czterech warstw forniru.
Kartonowy model robiłem z tektury (gr. ok. 0,3 - 0,4 mm) trochę grubszej od brystolu.

*) w postach używam aktywnych odsyłaczy np. Santisima Trinidad << klik

/można sprawdzić na obrazkach i podpisach poniżej/. Przyjemnej lektury i klikania

[EDIT]
Model Santisima Trinidad można też budować z planów zamieszczonych na stronie http://santisima-trinidad.astillero.net/ trzeba tylko kliknąć planos;
polecam przejrzenie wszystkich zakładek. Wg. tych planów jest nieco inaczej ukształtowana część denna na rufie.