Mogę nareszcie uchylić rąbka tajemnicy :) Zauważyłem u siebie pewną zależność. Buduje modele na zmiane raz starsze raz młodsze. Tak więc przyszła kolej na jakąś młodszą konstrukcję.
Oczywiście jak to zwykle bywa najpierw się zbiera plany a potem się wybiera co tutaj zbudować. Użekła mnie ta smukła sylwetka kadłuba i te ogromne żagle. :) Plany mam z zestawu Mamoli, jeśli ktoś z grona ma jakieś zdanie na ich temat chętnie posłucham.
Przy okazji tego projektu kupiłem sobie sklejke wydawała się jakąś taka tania to sobie kupiłem więcej.

Prawdziwa jednostka byłą czarna z tego co mi wiadomo, dlatego poszycie chcę zrobić z orzecha zastanawiam się tylko na miedziowaniem kadłuba. jełśi go zrobię to po co tracić orzecha i czas i nakład pracy na dopasowywanie listewek skoro i tak przykryje je potem miedzią. Zasłonięty obszar zrobię chyba z jakiegoś tańszego drewna albo przynajmniej z takiego jakiego mam w sporych ilościach.
Powycinałem już grodzie, potrzebuje jeszcze oszlifować ten zapas jaki zostawiałem sobie na wycinanie ręczną piłką. Martwię sie tylko czy oaby w środku nie jest za mało tych grodzi ?? Jeśli użyje listewek maksymalnie 1,5 mm to w srodkowej części może być za miękko i burty będą mi isę uginały, a nie wiem czy dam rade wykreślić sobei dodatkowe wręgi. Jeszcze nad tym popracuje.
tak to wygląda na dzień dzisiejszy.
[img][img]http://www.starzaki.eu.org/~Evelion/domowa/america/america_003.jpg[/img]
A teraz wracamy do pracy, Szczęściem mam troche czasu. :)