Długo nie odpoczywałem po skończeniu Smoka.Z marszu przystąpiłem do następnego projektu.Jest to przełom XVI-XVII wiek pod roboczą nazwą Galeon 1610.
Galeon prezentuje ciekawą sylwetkę.Dość ciekawie malowana linia wodna.Toczone elementy oraz mało spotykana dość szeroka ława ciągnąca się wzdłuż całego okrętu,zwężająca się przed galeriami.Pełniąca też rolę ławy tarlepowej.
Plany są znane pod nazwą, Galeon angielski 1610.Z nazwą angielski bym polemizował.Mógł być budowany według angielskiej metody.Prawdopodobnie był budowany w Holandii.Oryginalny model tego okrętu wisiał w kościele Storkirka w Sztokholmie.Obecnie wystawiany w Muzeum Marynistyki.To tyle, co ja wiem.Więcej można się dowiedzieć z książki Petera Kirscha "The Great Ships of the Armada Era".
Te plany które mam, myślę wystarczą na początek.Narazie chcę zbudować w miarę poprawnie kadłub a póżniej będę się martwił o szczegóły i szczególiki.
Model będzie w skali 1:50.
Wręgi będą osadzone na okrągłym wałku(łatwiej jest wywiercić dokładnie otwór,niż wyciąć prostokąty we wręgach ) i na podłużnicy.Co zapewni dość dobrą sztywność całej konstrukcji.Dodatkowo tak jak w Smoku, między grodziami będą wklejone beleczki.Ale to już póżniej w relacji.
Dodam jeszcze, że w tej skali dł.kadłuba 82 cm.A całkowita dł.105 cm.
Pozdrawiam.Kazimierz