Serdecznie witam.Po dłuższej przerwie chciałbym przedstawić postęp prac przy budowie Wodnika.Skończyłem większość prac ciesielskich przy kadłubie.Zabudowałem działa, umocowałem ster,przykleiłem listwy relingowe.Zostały prace pokładowe ale ze wzgledu na wiosnę i prace na działce robię sobie przerwę aby odetchnąć trochę świeżym powietrzem przy pracach polowych.Zaznaczam że jest to moje pierwsze doświadczenie z modelem drewnianym. przyjmuję wszelkie krytyczne uwagi.Zastosowałem ogólno dostępne materiały jak brzoza,sosna ,listwy wycięte z klepki dębowej, sklejka.
Pozdrawiam wszystkich szkutników Kogi:) Kazimierz
No widzę że mnie przegoniłeś o całe lata świetlne.
Sobie patrzę i podziwiam.
Jest OK.
Może gwoździe trochę za duże, ale w sumie to sam nie wiem jak moje wyjdą :unsure:
Powiedz z czego i jak działa zrobiłeś i czym drewno pociągnąłeś.
Zbyszek nie ma się czym chwalić.Tokarka którą kiedyś zrobiłem z silnika pralki Frani oraz odpadów kątowników.Dawniej toczyłem tym nóżki do stolików.Do drobniejszych detali dorobiłem uchwyt na wiertarkę.W sumie jest to urządzenie dosyć prymitywne ale zarazem proste.Trochę poćwiczyć toczenie toczenie dział a będą nieco lepsze.;) :) Pozdrawiam.Kazimierz
Jednak po moich ostatnich zabawach w odlewanie cyny uważam że najfaniejsze działa bedą odlane.
Ja bym sobie wytoczył jedno takie na cudo i z niego foremkę zrobił...
a potem lał i lał :-)
Spróbuję odlać.Przez kilkadziesiąt lat robiłem w tej branży ale na staliwie.Z żeliwa szarego by były lepsze bo ma lepszą lejność.To by były prawdziwe działa.Nie trzeba by było czernić.Pogadam z chłopakami może coś się da zrobić.:laugh:
Witam wszystkich na Kodze;)
Chciałbym zaprezentować stan prac przy Wodniku.Mimo upałów powoli posuwam się do przodu.Uporałem się z herbem na pawęży oraz malowaniem nadburcia.Zamontowałem furty działowe oraz jufersy które zostawiłem w naturalnym kolorze miedzi.Burty są dosyć brązowe więc się nie rzucają za bardzo w oczy.Jufersy pomaluję na na dąb i myślę że będzie o.k.Zostało mi jeszcze wyposażyć pokład knagi,kołkownice oraz co najważniejsze szalupę.Potem maszty, sznurki,bloczki i szmatki.Parę zdjęć tym razem przy świetle dziennym.Pozdrawiam wszystkich serdecznie.Kazimierz:) :) :) ;)[ul]
Podoba mi się bardzo pomysł z listwami na burtach przy malowidłach, czyli wszystkie esy floresy łatwiej było malować. Ja się zastanawiałem nad jakimiś szablonami, ale może Twój pomysł będzie lepszy.
Muszę jeszcze się nad tym zastanowić