Strona 1 z 1
					
				Klasztorniak
				: 22 sty 2008, 20:57
				autor: RomekS
				No nie było toto złe....
1. Szklanka spritu
2. Szklanka miodu
3. Sok z 5 dużych cytryn (cytryny wyparzyć)
Wymieszać, rozlać do butelek, zabrać do Tczewa....kiedy przyjdzie czas...
			 
			
					
				O:Klasztorniak
				: 22 sty 2008, 21:05
				autor: mirek
				Toż to wyjdzie raptem 0,75l a to chyba ciut za mało jak na Tczew ;)
			 
			
					
				O:Klasztorniak
				: 22 sty 2008, 21:09
				autor: RomekS
				Mirku,
ale ja podałem to w skali 1:5.... ;) 
:woohoo:
Ostatnio robiłem w skali 1:1. Zero kaca, same witaminy. 
Niewiele zostało. Połowa poleciała do Hiszpanii.
Robert pewnie przyzna, 
że to niezła mikstura kardiologiczna na zimowe (co to za zima) wieczory...
			 
			
					
				O:Klasztorniak
				: 22 sty 2008, 21:09
				autor: mirek
				Krupnik litewski 
1  l spirytusu, 
szklanka przegotowanej wody, 
1 l miodu
kawałek kory cynamonu, 
nieduży korzeń świeżego lub 
suszonego imbiru, 
mała gałka muszkatołowa 
3 łyżki ususzonych płatków róży ( może być 5 torebek Herbaty Różanej)
po 12 goździków i jagód jałowca
W dużym rondlu zagotować wodę z miodem, cukrem i wszystkimi przyprawami. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 10-15 minut. Zdjąć z ognia. Do gorącego wywaru wlewać ostrożnie i stopniowo spirytus, stale mieszając, szczelnie przykryć, podgrzać, nie gotować! Po czym bardzo szczelnie przykryte wynieść w chłodne miejsce i zostawić na 24 godziny. Przefiltrować przez gazę, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć, zostawić na 2-3 miesiące.