wytrawna nalewka z suszonych owoców
: 05 paź 2007, 21:14
25 deko suszonych jabłek
25 deko susz. gruszek
25 deko susz moreli
25 deko susz śliwek kalifornijskich bez pestek
litr czystej gorzałki 45%
Owoce posiekać, włożyć do dużego słoja i zalać wódką.
Owoce powinny być przez wódke przykryte, zakorkować, odstawić na miesiąc w ciepłe miejsce.
Nalewkę zlać z nad owoców, przefiltrować, owoce zalać nie wielką ilością wrzątku, po kilku godzinach przefiltrować, połączyć z nalewką.
Taką nalewke można od razu degustować, ale jak powiadają doświadczeni, warto ją troche poleżakować.
25 deko susz. gruszek
25 deko susz moreli
25 deko susz śliwek kalifornijskich bez pestek
litr czystej gorzałki 45%
Owoce posiekać, włożyć do dużego słoja i zalać wódką.
Owoce powinny być przez wódke przykryte, zakorkować, odstawić na miesiąc w ciepłe miejsce.
Nalewkę zlać z nad owoców, przefiltrować, owoce zalać nie wielką ilością wrzątku, po kilku godzinach przefiltrować, połączyć z nalewką.
Taką nalewke można od razu degustować, ale jak powiadają doświadczeni, warto ją troche poleżakować.