Figa nie tylko z mamkiem

Tu opisujemy sprawy techniczne, ważne dla każdego poważnego wypijacza nalewek. Prosimy dzielić się tylko sprawdzonymi przepisami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mirek
Posty: 1879
Rejestracja: 04 gru 2010, 21:55

Figa nie tylko z mamkiem

Post autor: mirek »

125 g suszonych fig
mały kawałek imbiru
2 goździki
1 l wódki

Figi rozciąć, posiekać w kostkę, włożyć do butelki dodając imbir i goździki. Zalać wódką i dobrze zakręcić słój. Pozostawić na 1-2 tygodnie, zależnie od tego jak intensywny smak chcemy uzyskać. Po tym terminie odcedzić, zlać i przechowywać w szczelnym naczyniu.
Smacznego !
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
inicjator
Posty: 125
Rejestracja: 04 gru 2010, 21:55

O:Figa nie tylko z mamkiem

Post autor: inicjator »

mirek napisał:
... i przechowywać w szczelnym naczyniu ...


Z tym chyba bylby problem. Prawdopodobnie degustacja pochlonelaby cala zawartosc naczynia :)
No chyba, ze zona schowa i bedzie wydzielala czasami po lyczku dla zdrowotnosci.
"Nie oceniaj ksiazki po okladce"
ODPOWIEDZ